Zelf limonade maken is heerlijk als het lente of zomer is. Maar ook in de winter kun je natuurlijk prima zelf limonade maken. Het voordeel is dat je dan precies weet wat erin zit. En je kunt de ingrediënten aanpassen aan je eigen smaak. Meer of minder suiker, een beetje munt erbij of misschien met bruiswater in plaats van plat.
Citroenlimonade
Limonade maak je natuurlijk met citroen. Waar wij in Nederland en België gewend zijn dat je vaak kunt kiezen uit aardbeilimonade, framboos en grenadine, staan ze je in sommige landen raar aan te kijken als je vraagt welke smaken limonade ze serveren. Limonade komt van het Engelse woord ‘lemonade’ en betekent niets meer dan een drankje met ‘lemons’.

Met of zonder suiker
Als het mooi weer is, zit je heerlijk in de tuin met een limonadekan gevuld met water en citroenschijfjes. Dit is natuurlijk een grotemensendrankje, want kinderen vinden het te zuur. Door zoetigheid toe te voegen creëer je eigenlijk al meteen limonade. Water, citroen en suiker. Dat zijn de ingrediënten voor limonade.
Ingrediënten
- 600 ml water
- 100 ml suikerwater
- 180 ml citroensap
Bereiding
Om suikerwater te maken doe je 100 gram suiker in 100 ml water. Dit laat je koken tot de suiker helemaal is opgelost. Vervolgens laat je het suikerwater afkoelen. En dat duurt soms even, terwijl je echt dorst hebt. Maak daarom wat meer suikerwater en bewaar het in de koelkast. Zo staat het altijd paraat wanneer je de zon schijnt en je zelf limonade wilt maken.
De limonadekan
Goed, nu pak je die heel mooie limonadekan uit de Bossa Nova-collectie of de Noblesse-collectie. En bij voorkeur een paar bijpassende limonadeglazen (whiskyglazen zijn een prima formaat). Giet het suikerwater samen met de overige 600 ml water en de 180 ml citroensap in de kan en roer het goed. Proef even en pas eventueel het recept aan. Smaken verschillen. Is de limonade geslaagd voor de proeftest? Dan doe je als garnering nog een schijfje citroen in de kan en voeg je natuurlijk nog wat ijsblokjes toe.