✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

bierglas beieren

Bier uit Beieren

Nachtmann heeft zijn wortels in het Beierse Woud in Duitsland, waar het in 1834 werd opgericht. Nachtmann’s fijnste en zuiverste kristalglas komt tot op heden nog uit Beieren. En als het om Beierse dranken gaat, staat bier met stip op nummer 1. Beiers bier staat symbool voor Duitsland’s rijke brouwtraditie. En heeft wereldwijd erkenning gekregen voor zijn uitzonderlijke smaak en kwaliteit. In dit blog bespreken we de geschiedenis van het Beierse bierbrouwen, de verschillende bierstijlen en enkele fascinerende weetjes waarmee je je bierliefhebbende vrienden kunt imponeren. En Nachtmann’s stijlvolle bierglazen natuurlijk. 

Wat is Beiers bier?

Beiers bier is het bier dat wordt gebrouwen in de regio Beieren, in het zuidoosten van Duitsland. Deze regio omvat grote steden zoals München en Neurenberg. Hier is ook het hoofdkantoor van Nachtmann gevestigd.

De voornaamste reden voor de uitstekende bieren uit Beieren is de rijkdom aan grondstoffen. Bier in Beieren mag uitsluitend volgens het Reinheitsgebot gebrouwen worden uit water, gerst, hop en gist. Beieren is een waar walhalla voor de bierliefhebber.

De geschiedenis van Beiers bier

De oorsprong van het Beierse bierbrouwen gaat terug tot de Middeleeuwen, toen monniken een belangrijke rol speelden in de kunst van het bierbrouwen. Kloosterbrouwerijen bloeiden in Beieren, verfijnden de brouwtechnieken en produceerden uitstekend bier. Hier werd ook de oudste, nog bestaande brouwerij ter wereld opgericht: de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Gesticht als een Benedictijnse kloosterbrouwerij in 1040.

In het jaar 1516 vaardigde Hertog Wilhelm IV van Beieren het Reinheitsgebot (de Duitse Bierzuiverheidswet) uit. Deze regelgeving stond maar 4 ingrediënten in bier toe: water, gemoute gerst, hop en gist. Deze wet legde de basis voor de reputatie van Beiers bier op het gebied van zuiverheid en kwaliteit, en heeft tot op de dag van vandaag invloed op de brouwpraktijken.

Biertuinen

Een andere factor die bijdroeg aan de bloei van de Beierse biercultuur was de introductie van biertuinen in de 19e eeuw. Deze tuinen boden een mooie plek waar zowel de lokale bevolking als bezoekers konden genieten van een koud biertje. Middenin de natuur. Ook het wereldberoemde Oktoberfest, dat jaarlijks in München plaatsvindt, laat de liefde van de regio voor bier zien. Tegenwoordig brengt dit evenement mensen van over de hele wereld samen om Beiers bier en cultuur te vieren.

Beierse bierstijlen

Met hun rijke geschiedenis en wereldwijde populariteit is het geen verrassing dat Beierse brouwerijen een breed scala aan bierstijlen produceren. Elk met unieke eigenschappen en kenmerken. In totaal worden er meer dan 40 soorten bier gebrouwen in Beieren, wat ongeveer 25% van de totale bierproductie in Duitsland uitmaakt. Een paar van de populairste Beierse bieren zijn:

Beiers Helles-bier

Beiers Helles-bier is een van de meer recent geïntroduceerde Duitse bierstijlen. Voor het eerst geïntroduceerd aan het einde van de 19e eeuw. Als reactie op de groeiende populariteit van Pilsner-bieren uit Tsjechië. Beiers Helles is een bleke lager met een gebalanceerde moutigheid en een matige hopbitterheid. Het heeft een prachtige gouden kleur met een romige schuimkraag en biedt een zachte, frisse smaak. Heerlijk op een zomerse dag!

Weissbier

Een van de kenmerkende stijlen uit Beieren is Weissbier (Witbier). Weissbier wordt gemaakt met een aanzienlijk aandeel gemoute tarwe. Wat zorgt voor een troebel uiterlijk en een lichte, fruitige smaak. Vaak vergezeld van tonen van banaan, kruidnagel en andere specerijen.

Bockbier

Bockbier wordt al sinds de 14e eeuw in Duitsland geproduceerd.  Maar werd in de 19e eeuw aangepast door Beierse brouwers om de kenmerkende Bock-bierstijl te creëren die tegenwoordig zo herkenbaar is. Bockbieren zijn sterke, moutige lagers met een lichtzoete smaak. Beierse bocks hebben doorgaans een hoger alcoholgehalte, wat warmte en rijkdom biedt tijdens de koudere maanden.

Weetjes

  • Beierse bierpullen, traditioneel gemaakt van aardewerk, waren ontworpen met scharnierende deksels om het bier te beschermen tegen insecten. Ze waren vaak voorzien van decoratieve en symbolische ontwerpen.
  • De bierhallen van München, zoals het Hofbräuhaus, schenken al eeuwenlang bier en hebben bekende historische figuren ontvangen, waaronder Mozart en Lenin.
  • Als je op zoek bent naar authentiek Beiers eten om te genieten bij je Beiers bier, zijn populaire opties: pretzels, traditionele Beierse worsten zoals weisswurst en bratwurst, obatzda – een Beierse kaasdip gemaakt van camembert of brie, boter, uien en kruiden – en Hendl, een Beierse gebraden kip. Gekruid met kruiden en specerijen, die populair is in biertuinen en op festivals.

Interessant blog? Deel het online 🙂

bierglas beieren
Blog
Anne Groen

Bier uit Beieren

Nachtmann heeft zijn wortels in het Beierse Woud in Duitsland, waar het in 1834 werd opgericht. Nachtmann’s fijnste en zuiverste kristalglas komt tot op heden

nachtmann borden en schalen tapas
Blog
Anne Groen

Tapas schaaltjes en bordjes

Bij Nachtmann vind je speciaal tapasservies van glas. Zoals kleine tapas bordjes en tapas schaaltjes, waarin je al je Spaanse hapjes kunt opdienen. Bovendien geven

Nachtmann-koffie-glas
Blog
Nachtmann

Luxe koffieglazen

Bij het ontbijt, op het werk, op een terras of na het eten een lekkere kop koffie. Komt jou dit ook bekend voor? Dit zou

Gekleurde cocktailglazen
Blog
Nachtmann

Gekleurde cocktailglazen

Nachtmann brengt kleur op je zomerse tafel met de serie Noblesse Color. De gekleurde cocktailglazen geven jouw cocktailparty een extra feestelijk tintje. Het is leuk

Kleine vaasjes
Blog
Nachtmann

Kleine vaasjes

Bloemen geven sfeer en levendigheid in je interieur. En het is een goede toevoeging bij de aankleding van je tafel. Maar het maakt eigenlijk overal in

Blog
Anne Groen

Oranje cocktails

De kleur oranje hoort al eeuwenlang bij Nederland. Dat komt door ons koningshuis. De achternaam van onze koning Willem-Alexander is namelijk Van Oranje-Nassau. Vernoemd naar